lightHypokondrikern har talat....

Efter mitt förra inlägg kommenterade Mamma till Arthur&Richard att detta är kanske det jag har... bad mig googla på det... och voíla:

Tietzes syndrom

(Osteocondritis / Condritis costalis)


Författare: För den medicinska översättningen av 2008 års version av Praktisk Medicin (PM) ansvarar dr Olle Lyngstam, Göteborg.



Definition

Lokalt smärttillstånd i broskskivan i förbindelsen mellan revbenen och bröstbenet.

Orsak(-er)

Oftast okänd. Inte ovanligt efter en virussjukdom. Ibland ses den då patienten har dålig hållning och "trycker ihop" bröstkorgen. Någon gång efter fysisk överbelastning. Ibland våld mot armar eller bröstkorg. Ibland del i en inflammatorisk sjukdom. Patienter som drabbas är ibland i ett psykiskt stress- eller spänningstillstånd.

Symtom

Smärta över i regel ett revben i övergången mellan brosk och ben, framför allt på vänster sida. Ibland utstrålning i vänster arm. Till en början brännande smärta, som successivt klingar av och övergår till en molande karaktär. "Tryck över bröstet". Oftast kvinnor som drabbas.

Symtomen förvärras av stress och oro, arbete som innebär lyft med armar, statiskt arbete med armarna (datorarbete, bilkörning). Köld förvärrar, värme lindrar.

Status

Distinkt ömmande punkt på revbenet.

Alternativa överväganden

Vid typisk klinik knappast risk för feldiagnos. Ledinflammationer runt själva bröstbenet pekar mot diagnosen spondartrit. Muskelsmärtor. Nervsmärtor från revbensnerver pga sk låsningar av leder bak vid kotpelaren.. Hjärtinfarkt har inte lokal ömhet över bröstbenet. Inte heller magsår eller gallstensmärtor.

Utredning

Kliniskt diagnos. Låt pat sitta på en brits och rotera bröstkorgen fullt ut åt höger respektive vänster. Känn samtidigt på lederna mellan kotkropparna (facettleder) i övre bröstryggraden.Om patienten känner smärta över dessa + smärta vid rörelse vänster eller höger talar detta för "låsning" i facettled.

Behandling

Lugnande besked!

Antiinflammatoriska NSAID-preparat kan prövas.

Vid låsning över facettled remiss till sjukgymnast för "mobilisering".

Oftast spontant avklingande besvär på månaders eller något års sikt.

Källa: fass.se


Kommentarer
Postat av: Bellizzen

Tycker du skall kolla upp det där... IDAG!!!



B S: Vad menar du?? Att jag inte har en lyxvilla då eller??? ;-)

2009-04-15 @ 11:51:03
URL: http://blogg.aftonbladet.se/2351
Postat av: Anonym

Oh yes. I know. Kände att jag var tvungen att kommentera det här. Jag har haft det och det går över av två veckor med massa alvedon och ipren! Ett bra tips för en tietzedrabbad!

2009-04-15 @ 12:16:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0